Doğalgaz sistemleri, enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla doğal gazın üretildiği, depolandığı, taşındığı ve dağıtıldığı karmaşık bir altyapı sistemini ifade eder. Bu sistemler, ana boru hatları, regülatörler ve dağıtım şebekeleri gibi bileşenleri içerir. Türkiye’de doğalgaz, evlerden endüstriyel tesislere kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Sistem, çevre dostu ve ekonomik enerji sağlama hedefini taşır.

Doğalgaz dağıtım sistemleri, doğal gazın üretildiği noktalardan tüketicilere güvenli bir şekilde taşınmasını sağlayan altyapı sistemleridir. Ana boru hatları ve şehir içi dağıtım şebekeleri, doğalgazın geniş bir alanda dağıtımını mümkün kılar. Güvenlik, teknolojik gelişmeler ve çevresel sürdürülebilirlik, bu sistemlerin temel odak noktalarıdır. Türkiye’de enerji ihtiyacının önemli bir parçasını oluşturan doğalgaz dağıtım sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için bize ulaşın.

Havalandırma Sistemi Nedir?

İşyeri havalandırmaları, havadaki kirletici maddeleri kontrol etmek için yapılır. Bu sebeple, hem sağlıklı hemde güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak için duman, toz ve buhar gibi kirlerin bulunduğumuz ortamdan uzaklaştırması için kullanılır.

Havalandırma sistemleri belirli bir hızda ve belirli miktarda havanın taşınarak, istenmeyen kirleticilerin (veya “egzoz”) ortadan kaldırılması için tasarlanır. Tüm havalandırma sistemlerinde temelde aynı ilkeler takip edilir; bununla birlikte her bir işyeri için, işin türüne ve işyerindeki kirletici oranına göre, ayrı sistem tasarımı yapılmalıdır.

Havalandırma Sistemleri ile

  • Devamlı taze hava sağlanması, ortam havasının sürekli yenilenmesi
  • Sıcaklık ve nemin konfor seviyesinde tutulması
  • Yangın ve patlama tehlikelerinin azaltılması
  • Kirleticilerin ortadan kaldırılması ya da seyreltilmesi
  • Ortamlarda istenmeyen hava akımlarının oluşmasını engellemek üzere (Örneğin, pis kokuların yayılması), birçok durumda ortamlara veya dış havaya karşı ortamın negatif basınç (vakumlu havalandırma) veya pozitif basınç (basınçlı havalandırma) altında tutulmasının sağlanması hedeflenir.

Isıtma sistemleri, kullanım mekanlarının istenen sıcaklıkta tutulabilmesi için iç ortamdan dış ortama (çevreye) olan ısı kaybının karşılanması prensibi ile çalışan sistemlerdir. Merkezi ve lokal (bölgesel) olarak iki ana başlıkta toplanabilir.

Merkezi ısıtma, genel olarak, soğuk iklimlerdeki büyük yapılarda kullanılır. Sistem, kullanılacak akışkanı (su, hava veya buharı) ısıtmak için merkezi kazan veya ısıtıcı, ısıtılmış akışkanın dağıtımı için boru tesisatı ve ısıyı ortam havasına transfer etmek için nihai ısı ileticilerini (radyatör , fancoil , ısı apareyleri vs) içerir. Nihai ısı ileticileri burada, ısıyı ortama konveksiyon (taşınım) yolu ile ileten bir ısı eşanjörüdür. Binalarda özel boruların zemin altına gömme yapılması ile zeminden ısıtma yapılan merkezi ısıtma tesisatları da mevcuttur.

Yangın; yanıcı özellikteki katı, sıvı ve gaz haldeki maddelerin denetim dışı yanmasıdır. Yangın afetiyle ne zaman ve nerede karşılaşılacağını tahmin etmek mümkün değildir. Bu nedenle tedbir almak gerekir.

Yangından kaynaklanan zararları önleyecek en etkili yol yangına neden olacak faktörleri ortadan kaldırmak ve yangına hemen müdahale edebilecek tedbirleri almaktır. Araştırmalar gösteriyor ki yangın güvenlik önlemleri ne kadar yetersiz ve kontrol mekanizması ne kadar yavaşsa, yangın sayısının ve yangından doğan zararların oranı da o kadar fazladır.

Binalarınızı yanmayacak şekilde inşa edemeyeceğiniz için yangın tesisatları kullanarak onu güvenli hale getirebilirsiniz. Yangın tehlikesini mümkün olduğu kadar minimuma indirmek için binalar tasarlanırken ya da yapımdan sonra yangın tesisatlarının kurulması gerekir. Ancak en sağlıklı tesisatlar inşaat döneminde yapılanlardır.

Yangın tesisatlarında ülkemizde en yaygın olarak Amerikan NFPA (National Fire Protection Association) standartları ile Avrupa standartları uygulanmaktadır.

Yangın söndürme sistemleri:

  • Sulu Söndürme Sistemleri
  • Kuru Borulu Söndürme Sistemleri
  • Islak Borulu Söndürme Sistemleri
  • Gazlı Söndürme Sistemleri olarak ayrılmaktadır.

Bu sistemde kompresörde yüksek basınca sıkıştırılan soğutucu akışkan kızgın buhar halinde yoğuşturucuya gönderilir.Burada,çevreye ısı vererek yoğuşan soğutucu akışkan,kısılma vanasında alçak basınca kısılarak ıslak-buhar halde buharlaştırıcıya girer.Buharlaştırıcıyı çevreleyen ortam sıcaklığının altında bir sıcaklığa sahip olan soğutucu akışkan,ortamın ısısını çekerek,ortamı soğutur ve buharlaştırıcı çıkışında doymuş buhar halde kompresör tarafından emilir.Böylece çevirim sürekli olarak devam eder.

Buhar sıkıştırmalı mekanik soğutma çeviriminin tersi olan çevirim “ısı pompası çevirimi” olarak adlandırılır.ısı pompası çeviriminde yoğuşturucudan atılan ısıdan yaralanılarak,bir ortamın ısınması sağlanır.Isı pompası çevirimi ile soğutma çevirimi arasındaki fark,kullanım amacıdır.Isı pompasında bir ortam ısıtılırken,soğutma çeviriminde ise soğutulmaktadır.Isının temin edildiği kaynağın ve ısının verildiği ortamın cinsine göre ısı pompalarına “Havadan havaya”,”Havadan suya”,”Sudan suya”,”Topraktan havaya” v.s. gibi isimler verilmektedir.

Özmek Mühendislik

Özmek mühendislik olarak hizmetinizde olmaktan gurur duyuyoruz

Akınlar Mah. Küçük Sanayi Sitesi 2595.Cd.B Blok No:33/A Merkez / DÜZCE

0(532) 788 61 09

info@ozmek.com.tr